instalatii gpl audi_kit instalatii gpl alfa_romeo_kit
instalatii gpl bmw_kit instalatii gpl chevrolet_kit
instalatii gpl citroen_kit instalatii gpl chrysler_kit
instalatii gpl dacia_kit instalatii gpl daewoo_kit
instalatii gpl ford_kit instalatii gpl fiat_kit
instalatii gpl gw-hover_kit instalatii gpl hyundai_kit
instalatii gpl honda_kit instalatii gpl hummer_kit
instalatii gpl jaguar_kit instalatii gpl jeep_kit
instalatii gpl kia_kit instalatii gpl lada_kit
instalatii gpl land_rover_kit instalatii gpl mazda_kit
instalatii gpl mitsubishi_kit instalatii gpl mercedes_kit
instalatii gpl nissan_kit instalatii gpl opel_kit
instalatii gpl peugeot_kit instalatii gpl renault_kit
instalatii gpl skoda_kit instalatii gpl subaru_kit
instalatii gpl suzuki_kit instalatii gpl toyota_kit
instalatii gpl volkswagen_kit instalatii gpl volvo_kit
 

Ce este GPL?

GPL este numele comun pentru Gaz Petrolifer Lichefiat atunci cand este folosit drept combustibil in motoarele cu ardere interna precum si in aplicatii stationare.
Este un produs derivat, un amestec de butan si propan in proportie de 40% si 60%, rapoartele schimbandu-se in functie de anotimp ( iarna sau vara).Se bucura de o mare popularitate in numeroase tari si teritorii: Uniunea Europeana, India, Filipine, Coreea de Sud, Statele Unite, Hong Kong, Turcia si Australia.
GPL este utilizat pe scara larga ca un combustibil " verde" deoarece scade emisiile de noxe. Fiind unul dintre cei mai curati carburanti disponibili cu peste 10 milioane de automobile la nivel mondial care ruleaza acum cu GPL acesta devine rapid o alegere populara atat pentru beneficiile financiare ale persoanelor care il folosesc cat si pentru mediu:

 • 75% mai putin monoxid de carbon
 • 85% mai putine hidrocarburi
 • 20% mai putin dioxid de carbon
 • 40% mai putini oxizi de azot
 • 40% reducere din factura dvs. pentru combustibil auto

GPL este :

 • Un combustibil eficient si durabil folosit de milioane de oameni in mai multe aplicatii
 • O sursa de energie rentabila si eficienta avand rezultat risipa de energie
 • Usor de adaptat petru a lucra impreuna cu alti combustibili, precum si cu energiile regenerabile
 • O energie cu o putere calorica mai mare pe unitate decat a altor combustibili utilizati in mod obisnuit

Care sunt avantajele

 • Sigur si economic
 • Ruleaza mai lin, mai silentios, mai curat
 • Prelungeste viata motorului cu 30% mai mult
 • Aer mai curat pentru toti
 • Costuri mai mici de servicii
 • Abilitatea de a rula pe benzina si pe gaz
 • Siguranta: instalatiile Auto GPL de calitate sub licenta RAR pentru autovehicule sunt recunoscute ca fiind mai sigure, oferind o mai buna protectie la un accident si toleranta la incendiu
 • Un utilizator business va recupera o parte din costurile de conversie ca cheltuiala de capital
 • Pentru calatorii lungi avand un al doilea rezervor, complet independent de combustibil va poate spori confortul de a nu cauta combustibil la preturi mari
 • Valoarea la revanzare este sporita in speciala la masini de exploatare devenind rezonabile

GPL este sigur ?

GPL a fost folosit in conditii de siguranta peste tot in lume de mai multe decenii. Exista deja zeci de mii de vehicule in Romania si peste noua milioane in intreaga lume.
Instalatiile GPL au sisteme concepute pentru siguranta in utilizare, in conditii de reparatii si intretinere precum si in cazul producerii unui accident rutier.
Toate rezervoarele GPL sunt testate riguros avand verificari in conformitate cu normele europene si sunt mai groase decat rezervoarele de bezina conventionale.
Intr-un accident ele pot rezista fortelor de impact enorm de mari fara a se deforma sau provoca scurgeri.

Un rezervor pentru GPL este conceput sa reziste la presiune fiind confectionat din tabla sudata din otel de 3mm si e testat la presiune de multe ori peste valoarea sa normala de functionare incat sistemul este controlat electronic cu posibilitatea de a inchide electrovalvele de gaz ( de pe rezervor si in compartimentul motor), pentru a opri fluxul de gaz in cazul in care motorul se opreste din orice motiv.
Supapa de presiune a rezervorului situate pe multivalve poate preveni orice presiune ridicata declansand pentru a se elimina in exteriorul autovehicului.
Compartimente bine etansate cu ventilare in exteriorul masinii si tevi de legatura bine stranse fara pierderi pentru a se asigura ca nici un pic de gaz nu intra in interiorul masinii.
Componentele sunt omologate RAR si european pentru a asigura o durata lunga de viata.

Cum functioneaza pe GPL ?

Functionarea pe GPL nu este semnificativ diferita fata de functionarea pe benzina. Instalatia de alimentare cu GPL este un sistem alternativ al variantei de alimentare cu benzina care nu il exclude in totalitate pe acesta ci il foloseste pana cand motorul va atinge anumiti parametrii de functionare.

Pornirea

Datorita sistemului secvential pornirea se realizeaza intotdeauna pe benzina (sistemul original al autoturismului) timp in care functionarea motorului este verificata pentru a putea comuta in conditii de siguranta la functionarea pe GPL. Comutarea se realizeazadoar in cazul in care temperature motorului ajunge la valoarea unei functionari corespunzatoare cu GPL.
La bordul autoturismului se afla un comutator la loc vizibil care are rolul de a realiza comutarea cat si a indica nivelul gazului din rezervor.

Schimbarea

Prin simpla apasare a acestui buton se alege combustibilul cu care doriti sa rulati.
In cazul in care gazul din rezervor se termina ( presiunea din rampa de injectoare scade) sistemul comuta automat pe benzina concomitent cu un semnal acustic. Dupa realimentare cu GPL acest fenomen dispare. In cazul in care fenomenul persista inseamna ca sistemul a detectat o eroare in functionarea cu GPL si va trebui sa contactati un service autorizat pentru remediere.
GPL ofera economii financiare uriase in comparatie cu benzina. Nu exista temeri pentru acest fapt.
Este mai efficient ca economie cu 40-45%. Cel mai bun mod de a calcula economiile este de estima costul carburatiilor pe benzina si GPL la 1000 km parcursi.

Exemplu

Se estimeaza un consum de 10 litri per 100km pe benzina si un consum de 11 litri gaz per 100 km.
Pret Benzina 5,4 lei la 1000 km = 540 lei.
Pret Gaz 3,1 le la 1000 km = 341 lei.
Raportul ne arata o economie de 200 lei, iar o instalatie GPL se amortizeaza in aproximativ 10000-15000 km parcursi.

Conversie GPL.

Expertii GPL din Auto Gilex SRL fac totul pentru a face conversia rapid cu maxima seriozitate in executarea lucrarii. GPL este cel mai raspandit carburant alternative pentru autovehicule din Romania producand cu 20% mai putin CO2 decat bezina si de 120 de ori mai putine particule fine decat motorina, in ceea ce priveste emisiile, utilizarea GPL-ului fiind un castigator pentru costuri reduse si mediu.

Cele mai multe autovehicule cu motoare pe benzina pot fi convertite pentru a rula si pe GPL avand doua sisteme independente de combustibil si rezervoare separate.
Foarte important este ca in momentul conversiei masina sa functioneze in parametrii de uzina, sa aiba aprinderea foarte buna ( Bobina de inductie, fise, bujii) catalizatorul sa nu fie infundat si valoarea noxelor sa fie in parametrii. Aceste defecte pot fi detectate si in atelierul nostrum inainte de instalarea echipamentului GPL.
Toate echipamentele GPL vor fi riguros verificate dupa montaj iar masina dumneavoastra va pleca perfect reglata in parametrii.
Dupa montaj va puteti bucura de beneficiile financiare ale GPL-ului.

GPL Intrebari frecvente.

1. Ce este GPL ?

GPL-ul este un amestec de hidrocarburi gazoase ( propan, propena, butane, izo si normal butan) mentinute in stare lichida sub presiune, foarte asemanator chimic cu benzina, insa cu mult mai volatila decat aceasta. Compozitia amestecului este reglementata prin norma europeana EN 598/2000 adoptata si in Romania sub denumirea SR EN 589/2002. Pentru a utiliza drept combustibil auto GPL norma europeana impune valoarea minima de CO89 pentru cifra octanica de motor.

2. Ce se intampla in procesul de conversie ?

Prin proces de conversie se intelege montarea pe autovehicul a unui sistem de combustibil independent cu rezervor propriu.

3. Cat dureaza procesul de conversie ?

Montajul unei instalatii auto GPL difera de la caz ajungand de la 2-3 ore pentru instalatii traditionale si secventiale simple pana la 8-9 ore pentru masini cu motoare V6 si V8 sau 2-3 zile daca pentru a monta echipamentul necesita lucrari ample de mecanica si electric.
Exemple:
- demontarea galeriei de admisie
- suporti speciali pentru rezzervor
- montarea echipament electric prin zone greu accesibil

4. Voi pierde din portbagaj ?

Rezervoarele de gaz sunt disponibile intr-o gama de dimensiuni diferite cilindrice si toroidale ce pot fi montate in portbagaj, in locul rotii de rezerva sau sub caroserie.

5. Ce tip de vehicul poate trece pe GPL ?

99% din vehicule pe benzina pot trece pe sistem dual (benzina si GPL). Pentru vehicule pe motorina exista sisteme neomologate inca in Romania care functioneaza concomitent avand o rentabilitate mica de 5%-35% in functie de regimul de mers.

6. Cat costa o instalatie GPL ?

Acest lucru depinde de marimea vehiculului, tipul motorului (capacitate cilindrica si nr. de pistoane), tipul echipamentului si alegerea rezervorului.

7. Cat va pierde din putere pe GPL ?

Pierderea de putere cu o instalatie de calitate sau un Kit Dedicat masinii dumneavoastre este de aproximativ 1%-3% ceea ce este imperceptibil pentru majoritatea oamenilor. Unele sisteme pot reduce puterea cu 10% sau mai mult – asadar alegerea sistemului GPL are maxima importanta.

8. GPL-ul strica motorul ?

GPL nu strica motorul; doar imperfectiuni ale pieselor si a reglajelor pot duce la o proasta exploatare. In zece ani avem montaje pe masini cu motoare care au depasit 350.000 km pe GPL in regim taxi.

9. Cat este termenul de garantie ?

SC AUTO GILEX SRL ofera garantie pentru instalatia auto de gaz de 24 luni fara limita de kilometrii.

10. Cum se intretine ?

Schimbarea filtrelor GPL pentru faza lichida si faza gazoasa se face la 15.000 km sau o data pe an. Reviziile cuprind si alte operatiuni cum ar fi verificare sistem GPL, diagnoza, reglaje si alte procedure aflate in manualul de garantie.

11. Cum omologhez instalatia GPL ?

Instalatiile montate in atelierul nostru sunt deja omologate de importatori la RAR-OCP; dumneavoastra trebuie sa va prezentati la RAR cu masina, talonul, cartea si buletinul precum si cu Declaratia de conformitate emisa de societatea noastra pentru a fi luata in evidenta si trecuta pe cartea masinii.

12. Unde pot alimenta cu GPL ?

In tara noastra exista foarte multe statii de alimentare aflate in orase cat si pe drumurile nationale la distante de cel mult 200 km. In Uniunea Europeana sunt deasemeni statii GPL in special in benzinarii cu SKID ingropat nefiind la vedere si se afla intr-un proces de multiplicare datorita politicii de mediu. 
 
Toate drepturile rezervate AutoGilex